home mail sitemap  
 
 
 
elhelyezkedés

Jász-Nagykun-Szolnok megye - Jászkisér

A település megközelíthető közúton: a 31-es úton Jászapátinál déli irányban, Jászladány felé; vasúton: a Vámosgyörk-Szolnok-Újszász vonalon.

A település környéke már a bronzkorban lakott volt. A falut egy 1391-ben kelt oklevél említette először Kysir néven, a település mellett kanyargó Kis-ér nevű vízfolyásról elnevezve. Eredetileg nem jász település, korábban kunok lakták, csak később csatolták a Jászsághoz. A Tisza folyó közelsége miatt határa hosszú évszázadokig nehezen járható vizenyős, mocsaras terület volt.

A tatárjárás és a török uralom idején sok környékbeli település elpusztult, Kisér azonban földrajzi adottságainak köszönhetően fönnmaradt. A XVIII. század végére a Jászság második legnagyobb földterülettel rendelkező települése lett. 1818-ban mezővárosi rangot kapott I. Ferenc csárszártól. A lakosság évszázadokon keresztül halászattal, állattenyésztéssel, földműveléssel foglalkozott, ezen belül említésre méltó a nagy mennyiségű dohánytermesztés az 1800-as években.

Jászkisérről származik a jászsági női suba, amit 12-15 báránybőrből készítettek, diófagomba-festékkel barnára pácoltak, keresztirhája vörös színű volt, és zöld selyemhímzéssel díszítették.

Település: Jászkisér
Régió: Észak-Alföldi régió
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok megye
Kistérség: Jászberényi kistérség
Irányítószám: 5137
Telefon körzetszám: 57
Lakosok száma: 5 929
Település rangja: nagyközség
Polgármesteri hivatal címe: Jászkisér, Fő út 7.
Polgármesteri hivatal telefonszáma: 57/550-130
Polgármesteri hivatal e-mail-címe: jaszkiser@vnet.hu
GPS koordináták: 47 27 26.92 N, 20 12 5.73 E
Útvonaltervezés: utvonalterv.hu
Turistatérkép: turistautak.hu

Forrás: www.vendegvaro.hu/Jaszkiser

   
 
 
  design by Z3design megközelítés | nyitvatartás | kapcsolat | ajánlatkérés
©2008. Minden jog fenntartva!